zoledz75
Dołączył: 28 Wrz 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubin woj.Dolnośląskie
|
Wysłany: Nie 19:37, 28 Wrz 2008 Temat postu: Pieprznik jadalny - czyli "kurka" ponad wszystko |
|
|
Kurki oczyścić, nie myć, lekko obgotować , następie odcedzić, cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać kurki lekko obsmażyć, do śmietany 18%, dużej dodać pól szklanki zimnej wody, rozrobić żeby nie było grudek, dolewając do kurek, stopniowo żeby się nie zważyła, dorzucić pół liścia laurowego i z 2 ziarenka ziela angielskiego, dusić i oczywiście spróbować wedle upodobań doprawić pieprzem i solą, mogą też być inne zioła, np; oregano, lub kolendra, ale obowiązkowo natka zielonej pietruszki może być mrożona. Do gotowego sosu z kurek dodajemy np:
- lekko rozbite steki z schabu, dusimy
- skrzydełka z drobiu, dusimy
- pulpeciki z mięsa mielonego, dusimy
podajemy najlepiej z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, i zieleniną jak kto lubi polecam gorąc pychotka:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|